Trill rundt kjøringen…

Med flere rundkjøringer i distriktet enn noen kan telle, og en hel gate full av lyskryss i Sandnes, er det nok å holde styr på. Det å kjøre presist i kryss handler ikke bare om å følge regler og ivareta sikkerheten, men også å bidra til god flyt i trafikken.

Hvilke regler gjelder for vikeplikt i rundkjøringer?

Den vanligste måten å beskrive vikeplikt mot rundkjøring på er at man har vikeplikt for trafikk som kommer fra venstre side. Dette er forså vidt ikke feil, men heller ikke helt presist. Skiltet som står ved vikelinjen forteller at du ikke har lov til å forstyrre trafikken når du passerer linjen og kjører inn i krysset. Vikeplikten strekker seg i så måte ikke bare til trafikk som er på vei inn i krysset fra venstre side, men også til møtende trafikk som svinger rundt rundkjøringen og trafikk på begge felt dersom rundkjøringen har dette. Den generelle regelen for vikeplikt sier at trafikk som har vikeplikt skal tydelig vise dette ved i god tid å sette ned farten eller stanse.

Hvordan velger jeg riktig felt når jeg kjører inn og gjennom en rundkjøring?

Det er i praksis umulig å gi en regel for feltvalg gjennom rundkjøring som det ikke finnes unntak ifra. Sandnes og Stavanger har svært mange rundkjøringer med flere felt, og mange løsninger som ikke følger de generelle reglene for plassering og feltvalg. Noen kryss har oppmerkede piler på asfalten som forteller hvilket felt man normalt sett bør plassere seg i for å kjøre i en konkret retning, men selv disse er strengt tatt anbefalinger – ikke påbud eller forbud. Om vi nå skal forsøke å gi et par enkle regler kan vi si at…

  • Velg høyre felt for å kjøre til høyre eller videre frem, og venstre felt for å svinge til venstre eller snu.
  • Dersom krysset ikke har noen vei ut til venstre vil normalt venstre felt gå videre fremover.
  • Hvis asfalten er merket med piler, følg disse og gi deg selv tid til å se hvor “nabofeltet” har anvisning mot. Dersom begge felt har pil som peker i samme retning, er det viktig at det er plass til trafikk på det andre feltet også gjennom og etter rundkjøringen.
  • Dersom du skal bytte felt, sjekk speil og blindsone nøye før du bytter.

Hvordan kan jeg unngå vanlige feil i rundkjøringer?

Først og fremst skal vi huske at blinklys er en av de få måtene vi har tilgjengelig for å kommunisere med andre førere, og at det da er viktig å være presis i bruken. Lover og regler er ikke på langt nær så viktige som det er å gjøre seg forstått, så dersom jeg bruker blinklys på en måte som er lett å misforstå, er det bedre om jeg ikke blinker i det hele tatt. De svært mange små rundkjøringene vi finner i regionen vår er det enklest å gjøre seg forstått på ved å behandle dem som alminnelige kryss – gi tegn i god tid før krysset, og vis hvilken retning du har tenkt å kjøre. Med andre ord blinker vi til venstre dersom vi skal svinge til venstre, høyre dersom vi skal svinge til høyre, og vi lar være å gi tegn før krysset dersom vi skal videre fremover.

I de større rundkjøringene, som det ikke er like mange av her, vil blinklys brukt før innkjøring ha svært begrenset verdi – trafikken som ser dette tegnet har i liten grad utbytte av denne informasjonen ettersom vi uansett har vikeplikt for de som befinner seg i krysset, eller er på vei inn i det. Så snart vi har funnet oss en luke og har kjørt inn derimot, er rollene motsatt – da har trafikken som står utenfor krysset et stort ønske og behov for å vite hvor vi har tenkt å kjøre ut, da dette vil åpne for at disse kan kjøre inn. Ved passering av siste avkjørsel før vi tenker å forlate rundkjøringen setter vi på blinklys til høyre, og trekker litt til høyre mot ytterkant – husk å sjekke speil og blindsone før bilen flyttes utover.

Ikke gå på en snurr i rundkjøringen!

Hilsen alle oss på Olavs.

Kontakt oss

Trill rundt kjøringen…

Med flere rundkjøringer i distriktet enn noen kan telle, og en hel gate full av lyskryss i Sandnes, er det nok å holde styr på. Det å kjøre presist i...

Les mer

Som julekvelden på kjerringa…

Når julefreden har senket seg, gjerne på første juledag, sier vi til oss selv: «Neste år skal jeg planlegge bedre.» Det husker vi også, noen av oss, helt til påske....

Les mer

Bambi på isen!

De fleste bilførere er svært opptatt av å ha kontroll, enten det er snakk om sitt eget kjøretøy, trafikken rundt dem, og situasjonen i sin helhet. Nå som vi er...

Les mer