
Glade hjul!
Plussgrader er i anmarsj og saltet nesten vasket bort fra veiene, og akkurat som trekkfuglene kommer tohjulingene tilbake nok en gang!
Hvorfor MC?
Det finnes ikke ett enkelt eller riktig svar på hvorfor noen ønsker å kjøre motorsykkel. For svært mange er det i større grad snakk om en hobby eller en livsstil, heller enn et transportbehov. For noen er det snakk om en jakt på frihetsfølelse. For andre er det snakk om sosial tilhørighet. Og for noen er det unektelig også en jakt på adrenalin. Selv har jeg ved anledning svart at jeg kjører motorsykkel fordi jeg er motorsyklist – simpelthen et spørsmål om identitet.
Hvor farlig er det å kjøre motorsykkel?
Godt hjulpet av overskrifter i media har MC-kjøring et solid etablert rykte som en farlig aktivitet. Sammenlignet med bil kommer man heller ikke utenom at det er en vesentlig farligere måte å flytte seg på. Uten bilbelter, et beskyttende bur rundt føreren, kollisjonsputer og aktive førerstøttesystem, er en MC-fører langt mer utsatt for skade dersom uhellet først er ute. Dette er med andre ord en risiko som føreren selv må kompensere for – de har simpelthen ikke råd til å gjøre feil. Om man skal sette konkrete tall på risiko ved MC-kjøring viser statistikk at man som fører av tung motorsykkel har omtrent 20 ganger høyere risiko for å bli drept eller hardt skadet per kjørte kilometer sammenlignet med en bilfører. For lett MC er det snakk om omtrent 50 ganger høyere risiko sammenlignet med personbil. Men det er viktig å huske at dette er snakk om en bilfører i Norge – verdens tryggeste land å kjøre bil i. Disse tallene reflekterer både risikoen ved MC-kjøring, men også at det har vært en ekstremt positiv utvikling i skadetall på personbil de siste 50 årene, og at dette er en utvikling motorsyklistene strever med å holde følge med.
Hvilke fordeler har motorsyklister?
Det er selvsagt ikke bare dyster statistikk som skal trekkes frem når vi prater MC. For de fleste handler valget primært om følelser, men det finnes like fullt en del rent praktiske fortrinn man har som motorsyklist. Det første som blir nevnt er vanligvis fremkommelighet. Motorsyklister har ingen særegen rett til å kjøre forbi kø, men det er fortsatt relativt vanlig å se tohjulinger utnytte størrelsen sin for å komme seg frem i saktegående trafikk. Det samme fortrinnet finner man igjen med tanke på parkering – de fleste byer har en håndfull parkeringsplasser forbeholdt motorsykler, som i tillegg ofte er gratis. Når motorsykler i tillegg passerer gratis gjennom bommen, ikke er pålagt periodisk kjøretøykontroll, og har lavere sats for trafikkforsikringsavgift, er det sammenlagt et relativt rimelig kjøretøy nummer to.
Hva bør motorsyklister tenke på i trafikken?
De vanligste alvorlige ulykkene på MC er singelulykker på landevei, hvor motorsyklisten opplever at farten i sving er for høy, og deretter ikke klarer å følge svingen. Det er samtidig også en del uhell og ulykker som involverer annen trafikk, og da er det to forklaringer som går igjen; motorsyklisten ble ikke sett, eller ble vurdert til å være på større avstand enn hva som var tilfelle. Gode råd til motorsyklister i trafikken blir i så måte å tenke på egen synlighet når de velger plassering i kjørefeltet, avstand til forankjørende, og kjørefart inn mot situasjoner hvor de kan oppleve at annen trafikant bryter vikeplikt. Det har tross alt liten betydning hvem som hadde det juridiske ansvaret når man selv er blitt skadet.
Hva bør bilførere tenke på når de møter motorsykler?
Bilførere bør selvsagt også være bevisste på de typiske feilene som oppstår i samhandlingen mellom bilist og motorsyklist. Husk at små kjøretøy ofte synes å være lenger borte, og bevege seg langsommere, enn hva som er reelt. Motorsykler kan også lett skjule seg eller forsvinne bak sikthinder som for eksempel møtende biler, så i begge tilfeller er det klokt å være litt tålmodig når man skal kjøre inn på, eller krysse, forkjørsvei. Blindsoner er også et farlig sted for motorsyklister, noe ikke alle tenker på – sjekk gjerne speil og blindsone litt ekstra nøye dersom du skal bytte felt. Sist men ikke minst er det viktig med avstand i trafikken – både bilførere og motorsyklister bør ha i tankene at en påkjørsel bakfra har langt større skadepotensiale når en tohjuling er en av partene.
Med ønske om en lang sommer med bare finværsdager!
Hilsen alle oss på Olavs.
Kontakt oss
Glade hjul!
Plussgrader er i anmarsj og saltet nesten vasket bort fra veiene, og akkurat som trekkfuglene kommer tohjulingene tilbake nok en gang!
Les mer
Trill rundt kjøringen…
Med flere rundkjøringer i distriktet enn noen kan telle, og en hel gate full av lyskryss i Sandnes, er det nok å holde styr på. Det å kjøre presist i...
Les mer
Som julekvelden på kjerringa…
Når julefreden har senket seg, gjerne på første juledag, sier vi til oss selv: «Neste år skal jeg planlegge bedre.» Det husker vi også, noen av oss, helt til påske....
Les mer