
Med plikt til å vike!
Be en sjåfør om å nevne tre trafikkregler, så er garantert en av dem vikeplikt. Det er den første regelen lærekjørende blir servert, og kanskje den flittigst misforståtte regelen blant erfarne trafikanter.
Hva vil det si å ha vikeplikt?
Vikeplikt er ikke en plikt til å stanse, og heller ikke nødvendigvis en plikt til å vente på annen trafikk – det er en plikt til ikke å hindre eller forstyrre den trafikken man har vikeplikt for. Om man skulle legge begrepets strengeste fortolkning til grunn kan man nesten ikke være tilstede uten å bryte vikeplikt, men da leser man seg langt forbi intensjonen med regelen. Regelen sier videre at den som har vikeplikt skal i god tid vise dette med å sette ned farten eller stanse – med andre ord foreligger det et vesentlig ansvar for kommunikasjon hos den som har vikeplikt.
Hvorfor har vi vikepliktsregler?
Det åpenbare svaret er for så vidt at det skal være trygt å ferdes i trafikken, og vikepliktsreglene skal tydeliggjøre hvem som skal holde tilbake og hvem som skal prioriteres i kryss-situasjoner. En vesentlig bedre forklaring er at vikeplikt gir bedre trafikkflyt! Dersom vi ser for oss et trafikkbilde hvor alle trafikanter må bli enige i hvert enkelt kryss hvilken rekkefølge de skal kjøre i, vil dette nødvendigvis bli både komplisert, uforutsigbart og svært ineffektivt. I praksis vil man ikke kunne løse slike situasjoner i stort høyere fart enn gangfart, ettersom man må ha tid til å kommunisere med motparten. Gjennom forutsigbarhet og tillit kan man derimot passere gjennom krysset i vesentlig høyere fart, og på den måten åpne krysset for neste kjørende etter at man selv har passert.
Hva skjer dersom jeg bryter vikeplikt?
Sannsynligvis ikke så mye, i hvert fall ikke med det samme. Man kan selvsagt se for seg at man kunne fått et forelegg fra politiet, men de kan tross alt ikke passe trafikken i alle veikryss. Det er selvsagt ikke umulig at man kolliderer med en annen trafikant, men de aller fleste kjører med lav nok fart til at de rekker å stanse når det blir klart at en medtrafikant bryter vikeplikten. Det langsiktige problemet er derimot at man både øker risikoen i eget kjøremønster – før eller siden er det nærliggende å tro at man vil møte noen som ikke selv rekker å stanse. Videre undergraver man også tilliten til systemet. Dersom den enkelte trafikant ikke lenger kan stole på at vikeplikten overholdes, vil de fleste være langt mer tilbakeholdne i kryss-situasjoner, som i neste omgang vil skade trafikkflyten. Vi trenger å kunne stole på hverandre.
Hvordan vet jeg hvem som har vikeplikt?
Den generelle regelen er at man har vikeplikt for trafikk som kommer fra høyre side. Dette gjelder likevel ikke dersom trafikanten kommer fra parkeringsplass, holdeplass, torg, eiendom, bensinstasjon, gågate, gatetun, gårdsveg, veg som ikke er åpen for alminnelig ferdsel, «eller liknende område». Det er svært mange unntak, og noen av dem kan i praksis være vanskelige å tolke med 100% sikkerhet ute i trafikken. Stadig flere veier omreguleres til forkjørsvei, og da vil skiltene tydeliggjøre ansvaret, men på de veiene som fortsatt dekkes av høyreregel er det viktig at begge parter er defensive, og tidvis også litt generøse ovenfor hverandre. Siden høyreregelen for det meste er i bruk i sentrumsgater og boligområder er det også viktig å tenke på de yngste trafikantene, som på sin første sykkel ikke er like trygge på hverken regler eller kjøreteknikk.
Med ønske om en fin balanse mellom sikkerhet og flyt!
Hilsen alle oss på Olavs.
Kontakt oss
Med plikt til å vike!
Be en sjåfør om å nevne tre trafikkregler, så er garantert en av dem vikeplikt. Det er den første regelen lærekjørende blir servert, og kanskje den flittigst misforståtte regelen blant...
Les mer
Glade hjul!
Plussgrader er i anmarsj og saltet nesten vasket bort fra veiene, og akkurat som trekkfuglene kommer tohjulingene tilbake nok en gang!
Les mer
Trill rundt kjøringen…
Med flere rundkjøringer i distriktet enn noen kan telle, og en hel gate full av lyskryss i Sandnes, er det nok å holde styr på. Det å kjøre presist i...
Les mer