
Bambi på isen!
De fleste bilførere er svært opptatt av å ha kontroll, enten det er snakk om sitt eget kjøretøy, trafikken rundt dem, og situasjonen i sin helhet. Nå som vi er godt inne i vintersesongen både hører og leser vi om førere som har mistet kontroll over bilen sin på glatt føre. Er det da føret,…
Hva er de vanligste feilene bilister gjør på glatt føre?
Vi bruker veigrep til å endre det bilen gjør i øyeblikket – endring av kurs og endring av fart «betales» med veigrep. Større endringer, og høyere fart, øker behovet for veigrep, mens vann, snø og is på veien reduserer hvor mye grep som er tilgjengelig. I praksis betyr dette at den vanligste feilen vi gjør er å be om for mye. Dersom vi forsøker å svinge mer enn vi har veigrep til, vil dekket skli.
Hva bør jeg gjøre hvis bilen sklir eller mister veigrep?
Det enkle svaret er at du bør be om mindre. Dersom du mister veigrep fordi du svingte for brått, prøv å rette opp rattet. Dersom hjulene spinner under igangsetting eller akselerasjon, prøv å gi mindre gass. Moderne biler er vanligvis utstyrt med en mengde elektronikk som skal hjelpe oss med disse oppgavene. Annonser og bruksanvisninger er fulle av forkortelser som ABS, ESP, ASR og DTC, men enkelt forklart skal disse bidra med det samme – begrense førerens feilhandlinger i en panikksituasjon. Alle som har vært ute en vinternatt på pensko vet at man skal trå varsomt for ikke å skli. Ved å anvende de samme prinsippene på bilkjøringen kan vi vanligvis unngå å skli, og er vi uheldige er den viktigste oppgaven å unngå panikk og store, brå bevegelser.
Hva kan jeg gjøre for å føle meg tryggere og mer selvsikker når jeg kjører i vintervær?
De mest selvsikre sjåførene er ofte de som kjører med minst marginer, og ofte de mest utsatte for uhell på vinterføret. Litt av utfordringen med å faktisk være trygg på vinterføre handler om å finne en balanse mellom trygghetsfølelse og ydmykhet, eller respekt for de begrensninger føret pålegger oss.
Bruk prøvebremsing for å jevnlig holde deg oppdatert på hvordan føret er, reduser farten dersom det oppleves glatt, og husk at selv små endringer på 5-10 km/t kan gi store utslag i hvordan bilen oppleves under styring og bremsing. Gode dekk, tilpasset forholdene, er også selvsagt svært viktig. Piggdekk er klart best dersom du skal kjøre på is, mens piggfrie vinterdekk er bedre for de som holder seg på bare eller våte veier.
Hvilke forberedelser bør en ny sjåfør gjøre før de setter seg bak rattet om vinteren?
For ferske førere er vanligvis risikoen størst når de møter vinterføre for andre gang, altså et år eller to etter oppkjøringen. Den første vinteren sitter fortsatt inntrykkene fra opplæringen relativt friskt i minne, og føreren ser gjerne på seg selv som uerfaren og legger inn større sikkerhetsmarginer. Etter en sesong eller to uten hendelser stiger selvtilliten, mens marginene krymper. Prøv å tenke tilbake til hvordan opplevelsen av å miste kontroll var, på sikkerhetskurs på øvingsbane, og hvor brått det skjedde. Slipp gassen litt tidligere, brems litt mykere og sving litt mer forsiktig, så går det aller meste bra.
Hva skjer på Sikkerhetskurs på øvingsbane?
For de som fortsatt har det foran seg kan vi fortelle at de fleste elever opplever kurset som både kjekt og givende. Det er ikke et mål at du skal skremmes eller at du skal skli noe voldsomt, men heller at du skal oppleve og erfare hva det vil si å ha kontroll og hvor grensene for dette ligger. Dagens sikkerhetskurs har langt på vei endret både karakter og innhold sammenlignet med det tradisjonelle glattkjøringskurset som var vanlig for 20 år siden. Der hvor det gamle kurset var rettet mot teknisk mestring av bilen, handler det nye mer om innsikt og forståelse. Du skal utfordre både deg selv og bilen, og videreutvikle den kompetansen du allerede har.
Hvordan kan glattkjøringskurset forberede meg på en ekte glatt vei?
Det gamle glattkjøringskursets fokus på teknisk mestring fostret førere som var ekstremt dyktige til å skli kontrollert gjennom svingene på glattkjøringsbanen. Statistikk har i ettertid vist at dette i liten grad gjorde dem tryggere i møte med ekte glatt vei, fordi den ekte veien sjelden var identisk med svingen de hadde øvd på. Friksjon mot underlaget, kurvens skarphet og dosering av veien vil alle påvirke grensene for når bilen mister veigrep, og derfra skal det svært lite til for at føreren mister kontroll og sklir ut på alvor. Sikkerhetskurs på øvingsbane har som mål at bilførere skal erfare at disse grensene kan være vanskelige å finne eksakt, at det er lett å overskride dem, og at det er tryggest å unngå å utfordre dem så lenge man er ute på veien.
Med ønske om en vinter med solid bakkekontakt.
Hilsen alle oss på Olavs.
Kontakt oss
Trill rundt kjøringen…
Med flere rundkjøringer i distriktet enn noen kan telle, og en hel gate full av lyskryss i Sandnes, er det nok å holde styr på. Det å kjøre presist i...
Les mer
Som julekvelden på kjerringa…
Når julefreden har senket seg, gjerne på første juledag, sier vi til oss selv: «Neste år skal jeg planlegge bedre.» Det husker vi også, noen av oss, helt til påske....
Les mer
Bambi på isen!
De fleste bilførere er svært opptatt av å ha kontroll, enten det er snakk om sitt eget kjøretøy, trafikken rundt dem, og situasjonen i sin helhet. Nå som vi er...
Les mer